Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

ΛΙΒΑΔΟΣΤΡΑ: Θλίψη και οργή στα αποκαϊδια….!!!


Την ίδια ώρα που ο πύρινος κλοιός στην Αττική αφανίζει για τρία 24ωρα τον δασικό πλούτο που απέμεινε και περιουσίες από το Γραμματικό μέχρι τον Μαραθώνα, άλλες εστίες που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα, στη Βοιωτία, τον Κιθαιρώνα, τη Σκύρο, την Κάρυστο και άλλες περιοχές, μεγαλώνουν το μέγεθος και την έκταση της καταστροφής, που παίρνει ανυπολόγιστες διαστάσεις.
Η εικόνα είναι τραγική και αποκαλύπτει την απουσία της πολιτείας, τον τυχοδιωκτισμό στην πολιτική αντιπυρικής προστασίας. Αβοήθητοι, στο έλεος των ανέμων, παρά τις έγκαιρες εκκλήσεις τους για κρατική συνδρομή, οι κάτοικοι δίνουν τη μάχη να περισώσουν ό,τι μπορεί να περισωθεί και προσεύχονται να μη δυναμώσει ο αέρας, διαφορετικά μόνο η θάλασσα μπορεί να ανακόψει την πορεία της φωτιάς.
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Λιβαδόστρα στις πλαγιές του Κιθαιρώνα, κατέκαιε μέχρι χθες το βράδυ σπίτια στον παραθαλάσσιο οικισμό του Αγίου Βασιλείου -είχε εκκενωθεί από τους κατοίκους λίγο μετά τις 10 χθες το πρωί- στον κόλπο των Αλκυονίδων του Κορινθιακού. Με μέτωπο 8-10 χλμ. και περίμετρο 17-20 χλμ. κινούνταν απειλητικά προς τα Βίλια και το Πόρτο Γερμενό. Στις 10 το βράδυ οι φλόγες απείχαν 4 χλμ. από αυτό.
Η φωτιά, που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου, εξαπλώθηκε προς τους παραθαλάσσιους οικισμούς Καλαμάκι με 10 σπίτια, Λιβαδόστρα με 100 σπίτια και Αγ. Βασίλειος με 400 σπίτια, ενώ οι καπνοί σκέπασαν τον Ισθμό και τα Λουτρά της Ελένης στην Κόρινθο.
Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν συνολικά 70 άνδρες--πυροσβέστες από τη Θήβα με 13 οχήματα και εθελοντές- οι οποίοι κατάφεραν να την περιορίσουν σε δύσβατη περιοχή του Κιθαιρώνα όπου έκαιγε εξασθενισμένη όλη τη νύχτα.
Όμως στις 10 το πρωί της Κυριακής με την αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων η φωτιά πέρασε πολύ γρήγορα την πλαγιά, έφτασε στον οικισμό του Αγ. Βασιλείου όπου κάηκαν σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή 40 εξοχικές κατοικίες.
Ο αντιδήμαρχος Πλαταιέων Ι. Σίνης μάς περιέγραψε την κατάσταση ως τραγική και ανεξέλεγκτη, μίλησε για απαράδεκτες εμμονές των υπευθύνων στις απόψεις τους, για κακό συντονισμό και πρόσθεσε: «Αν μας άκουγαν το Σάββατο και έστελναν ένα ελικόπτερο δεν θα είχαμε αυτή την τραγική εξέλιξη. Χθες στις 3-4 το απόγευμα έστειλαν τρία ελικόπτερα. Προσευχόμαστε να μη στραφεί δυτικά η φωτιά γιατί τότε τίποτε δεν θα τη σταματήσει παρά μόνο η θάλασσα στο Πόρτο Γερμενό».
Στο μέτωπο αυτό αγωνίζονταν να εμποδίσουν την εξάπλωση της φωτιάς πυροσβέστες με 18 οχήματα και εθελοντές ενώ η αστυνομία διέκοψε έγκαιρα την κυκλοφορία προς το Καλαμάκι και τον Αγ. Βασίλειο.

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Μεγάλο πανηγύρι στην Στεφάνη (Κρώρα)


Παρασκευή 28 Αυγούστου
Ο Βασίλης Τερλέγκας με όλο το επιτελείο του. Μαζί του η Αγγελική Δάρρα
Κώστας Σκαφίδας, Ελένη Δημολιάννη
Κλαρίνο: Δημήτρης Λάζος
Βιολί: Θανάσης Ρόκας

----------------------------------------------------------------------------------------------
Σάββατο 29 Αυγούστου
Ανδρέας Κωσταντινόπουλος με το επιτελείο του
Σοφία Κολλητήρη, Σπύρος Σιώλος, Άντζελα Βάγια και Έφη Πάνου
Κλαρίνο Παναγιώτης Πλακιάς
Βιολί Θανάσης Ρόκας


Στην πλατεία της Στεφάνης (ταβέρνα του Δάρρα) τιμές ταβέρνας
Κρατήσεις: 6973 216956 και 2263 0 31228