Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ATHENS FRINGE FESTIVAL 2009
ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η Εταιρεία Πολιτισμού «Σύνθεση» σε συνεργασία με το Edinburgh Festival Fringe, διοργανώνει το Athens Fringe Festival 2009 τον ερχόμενο Ιούλιο. Ακολουθώντας την δοκιμασμένη συνταγή των Fringe στοχεύουμε στην ανάδειξη νέων, ταλαντούχων και ανερχόμενων καλλιτεχνών, απ’ την Ελλάδα και το εξωτερικό σε κάθε μορφή τέχνης. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια προσπάθεια να δημιουργηθεί το πρώτο off-Athens festival, στα πρότυπα των πόλεων του εξωτερικού όπου ο θεσμός ήδη λειτουργεί με επιτυχία.
To Fringe ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του’40 σαν μια εναλλακτική πρόταση στο πρόγραμμα του επίσημου θεατρικού φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Η συνταγή αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη, με αποτέλεσμα το 2008 στον 62o πλέον χρόνο του, να κοπούν 2,6 εκατομμύρια εισιτήρια για 31,000 παραστάσεις σε 247 διαφορετικά venues!
Σήμερα τα Fringe ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια, κατά δεκάδες σ’ ολόκληρο τον κόσμο, απ’ την Αδελαίδα της Αυστραλίας μέχρι τη Νέα Υόρκη, και από το Ντουμπάι ως την Πράγα, το Άμστερνταμ και την Βουδαπέστη. Η επιτυχία τους οφείλεται σε μια πολύ απλή ιδέα: ότι δηλαδή είναι ανοιχτά σε όλους, δίνοντας την ευκαιρία σε δημιουργούς από κάθε τέχνη και κάθε χώρα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους χωρίς αποκλεισμούς, με μόνο κριτή το κοινό. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχουν πλέον πολλαπλάσιους θεατές από τα "επίσημα" που διεξάγονται στις ίδιες πόλεις, ενώ και δημιουργικά, είναι οι τόποι όπου συνήθως γεννιέται η πρωτοπορία.
Με αφορμή τη συνεργασία Αθήνας-Εδιμβούργου, η "Σύνθεση" έγινε μέλος του EuroFringe, του ευρωπαϊκού δικτύου των Fringes, που στόχο έχει να συντονίσει όλα τα φεστιβάλ ώστε να διευκολυνθούν οι πολιτιστικές ανταλλαγές, να μεταφερθεί σωστά η τεχνογνωσία, να επιτευχθεί ενιαία διαφημιστική προώθηση και χορηγική ενίσχυση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Το 2009, λοιπόν, είναι η σειρά της Αθήνας. Το Athens Fringe Festival 2009 θα δώσει ραντεβού με το κοινό του και στους δρόμους, τις πλατείες και τους σταθμούς της πόλης. Με happenings που θα καταλαμβάνουν εξ απήνης τους περαστικούς, οι καλλιτέχνες του Φεστιβάλ, θα εξαπολύσουν ένα πολύχρωμο, καλλιτεχνικό αντάρτικο στις πιο απίθανες γωνιές της. Στόχος είναι η διασπορά τους σε όλη την πόλη και η ενεργή εμπλοκή των κατοίκων της.
Ορισμένες προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στους επίσημους χώρους του Φεστιβάλ, (υποψήφιοι είναι η Τεχνόπολις και οι εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κόσμου), ένα βήμα μόλις από τους χώρους του "Ελληνικού Φεστιβάλ" στην Πειραιώς. Έτσι το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί, με πολύ φθηνό εισιτήριο, τις εναλλακτικές καλλιτεχνικές προτάσεις που δεν εντάχθηκαν στο επίσημο πρόγραμμα. Φυσικά, πρόθεσή μας είναι να υπάρχει συνεργασία με το "Ελληνικό Φεστιβάλ" αφού είμαστε σίγουροι ότι και ο Πρόεδρός του κ.Λούκος θα ήθελε να βρίσκεται κοντά σε μια τέτοια προσπάθεια. Έχουμε ήδη καταθέσει τη σχετική πρόταση και αναμένουμε την ανταπόκρισή του.
Το Athens Fringe Festival 2009 θα μετακομίσει σύντομα στο δικό του διαδικτυακό σπίτι. Μέχρι τότε μπορείτε να μαθαίνετε τα φεστιβαλικά μας νέα μέσω της ιστοσελίδας της Σύνθεσης (http://www.sinthesis.gr/) καθώς και της σελίδας μας στο Facebook
(http://www.facebook.com/group.php?gid=8866162596).
Φυσικά, είμαστε στη διάθεσή σας και προσωπικά, για κάθε περαιτέρω πληροφορία (Αγγελίνα Λυκόγιαννη, Τηλ. 210 3390 447, email aggelina@sinthesis.gr).